Loading

Іранські солодощі / شیرینی های ایرانی

Хтось сказав би, що Схід  насамперед славиться своїми ніжними пахощами, чарівними казками, таємничою культурою.

Проте окрім всього цього, той, хто хоча б раз куштував тамтешні солодощі  не дасть злукавити: ці ласощі, направду, становлять окрему нішу традиційної кулінарії країн Перської Затоки, а їхній присмак запам’ятовується надовго.

Різноманітність іранських смаколиків вражає із заходу на схід та з півдня на північ країни. Та і природні ресурси дають змогу експериментувати зі смаками: різноманітні види горіхів, зелені, фруктів, а що вже казати про запашні трави і приправи.

luz

Розпочнемо з найбільш колоритних та відомих ласощів Ірану.

شیرینی لوز

Люз

Якщо ми наберемо слово «لوز » в інтернет-пошуку, то побачимо силу-силлену зображень мигдалю. Справді, саме слово означає «мигдаль», тому цей вид горіху є основним компонентом страви. Також можуть додаватись кокос, фісташки та ін.

Запашні пундики під назвою люз можна приготувати з різних інгредієнтів. Якщо Ви нарікаєте на свою духовку, то сміливо беріться за люз – діставайте посудину, в якій зручно перемішувати цукор, воду, лимонний сік та трояндову воду, і довести їх до кипіння. Охолодивши сироп, збийте його, додайте перемелений мигдаль, фісташки і ще раз гарно перемішайте. Залежно від кількості складників (і банячків) можна отримати    لوز دورنگ  luz-e do rang двоколірний люз, لوز نارگیل luz-e nārgil кокосовий люз тощо.

Готову масу слід вилити у пласку посудину, сформувавши прошарок завтовшки приблизно 2-3 см і поставити у холодильник.

 

4loz2

Кожен мешканець Тебрізу неодмінно переконав би Вас приготувати люз, адже він є візитівкою цього міста!

lozdorang

حلوا ارده

Халва

 

halva ardeh2

Хто з нас не любить тихим зимовим вечором  попити чаю з запашними шматочками халви? Мабуть, її їв кожен.

А іранці володіють без перебільшення високою майстерністю приготування цього делікатесу.

Історія солодкої халви бере свій початок ще в часи Сефевідів. Шейх Аббас Сафі загадав приготувати таку страву, яка була би поживною і зручною під час перебазування війська.

Окрім приємного смаку, халва корисна, завдяки кунжуту (کنجد), який покращує травлення.

Не секрет, що цей східний десерт виготовляється з цукру, обсмажених горіхів або насіння до утворення карамельної маси, тому немає потреби детально описувати приготування страви. Проте справжня іранська халва обов’язково повинна танути в роті, не залишаючи жодних грудочок; складатись має з тоненьких волокон; халва аж ніяк не повинна дерти горло тому, хто нею насолоджується; також не повинна халва гірчити.

زولبیا

Зульбія

zolbia

Такі цікаву назву страва отримала через свою форму, від слова صلیبی – « хрестоподібний».

Відомо з історії, що зульбію готували як подарунок для шахіа. Особливо популярною вона є під час місяця рамадану, коли потрібно швидко приготувати їжу і при цьому мінімально забруднитись. Страва є досить пісною, проте не відстає у смаку.

Зульбію недорого і легко можна приготувати вдома.

zol

Оксана

About Оксана

  •  

Leave a Comment